Barszcz ukraiński

Moja wersja barszczu ukraińskiego jest dość lekka, bez mięsa. Smakuje równie dobrze. Można dodać więcej fasoli lub ziemniaków, w zależności co lubią nasze dzieci 🙂

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli
  • 3 ugotowane buraki
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz

Włoszczyznę obieramy, wrzucamy do garnka (razem z zielem angielskim i liściem laurowym) i zalewamy wodą tak by przykryła wszystkie warzywa.

Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je a na ich miejsce wrzucamy fasolę, buraki, dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

Na samym końcu dodajemy śmietanę (mieszamy ją wcześniej z odrobiną zupy w oddzielnym kubeczku) oraz pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę.

barszcz ukraiński

 

barszcz ukraiński

 

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *