Babeczki daktylowe bez cukru

Czas przygotowania: ok 45 minut

Babeczki z tego przepisu są lekko słodkie, mocno kakaowe i wilgotne. Ola mówi na nie “Gogoladowe ciacho!” :)) Są pyszne z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców 😉

Składniki (na 15 babeczek):

  • 3/4 szklanki mąki owsianej (ja zmieliłam płatki owsiane :))
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka daktyli
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko

Mąkę owsianą łączymy z mąką orkiszową, z kakao oraz z proszkiem do pieczenia.

Do małego garnuszka wrzucamy daktyle i zalewamy je szklanką zimnej wody. Gotujemy je na małym ogniu mieszając od czasu do czasu do momentu aż zrobi się z nich mus.

Do oddzielnej miski wlewamy sok z pomarańczy, olej, mleko oraz jajko. Na samym końcu dodajemy mus daktylowy (po przestudzeniu) i wszystko razem mieszamy.

Mokre składniki przekładamy do miski z suchymi składnikami i wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Konsystencja ciasta będzie dość rzadka.

Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.

babeczki daktylowe

babeczki daktylowe

babeczki kakaowe

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *