Zupa pomidorowa z cukinią

Składniki (na 5-6 porcji):

  • włoszczyzna
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 duże pomidory
  • 1 duża cukinia
  • pieprz
  • sól
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe

Włoszczyznę obieramy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak by przykryła wszystkie warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Ugotowane warzywa wyjmujemy z garnka a na ich miejsce wrzucamy pomidory i dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujemy ok 10 min. Po tym czasie dodajemy ugotowaną wcześniej marchewkę oraz pietruszkę i całość blendujemy.

Na samym końcu do zupy dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i gotujemy aż zmięknie.

Zupę podajemy z makaronem 🙂

 

 

 

zupa pomidorowa

 

zupa pomidorowa

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *