Placki z gotowanych ziemniaków nadziewane warzywami

Składniki (na 10 placków):

  • 250g ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 marchewki
  • połowa pora (można zastąpić cukinią)
  • pieprz
  • sól
  • oliwa

Ziemniaki rozbijamy ubijaczką na gładko. Dodajemy 2 szklanki mąki oraz jajko i wyrabiamy ciasto.

Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Pora kroimy w półplasterki.

Do małego rondelka wlewamy oliwę i dodajemy pora oraz marchewkę. Smażymy ok 3 minuty a następnie dodajemy troszkę wody (ok 1/4 szklanki) tak by warzywa zaczęły się dusić. Dodajemy odrobinę soli oraz pieprzu. Dusimy ok 15 minut.

Z ciasta robimy 2 wałki i każdy z nich dzielimy na 10 części. Dłońmi formujemy placki. Na każdy placek nakładamy trochę warzywnego farszu i przykrywamy drugim plackiem. Zlepiamy mocno.

Placki smażymy na rozgrzanej oliwie do zarumienienia z każdej strony.

Bardzo dobrze smakują na zimno i na ciepło. Najlepiej podawać z jogurtem greckim z dodatkiem koperku i startego ogórka 🙂

DSC04207 (2)

DSC04205

 

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *