Pulpety mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Składniki (na ok 12 pulpetów):

Na pulpeciki:

  • 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • mąka

Na sos:

  • 1 słoik passaty pomidorowej
  • ok 20 listków bazylii
  • cebula
  • oliwa
  • łyżeczka cukru brązowego
  • pieprz
  • łyżeczka majeranku

Kaszę jaglaną mieszamy w misce z mięsem mielonym. Dodajemy kaszę mannę, jajko oraz wszystkie przyprawy. Powstała masa będzie dość miękka. Formujemy pulpeciki (możemy moczyć ręce w zimnej wodzie). Obtaczamy je lekko w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie do momentu zarumienienia  z każdej strony.

W rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy passatę oraz bazylię i wszystkie inne przyprawy. Gotujemy przez kilka minut. Następnie całość blendujemy na gładki sos. Do sosu wrzucamy usmażone pulpety 🙂

 

DSC04116

DSC04123

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *