Puszyste racuchy z serkiem mascarpone

Składniki (na 10 dużych racuchów):

  • 4 jajka
  • pół opakowania serka mascarpone
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 duże jabłka
  • cukier puder trzcinowy

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy syrop, mascarpone i jabłka. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka i znów mieszamy.

Na samym końcu dodajemy ubitą pianę i ponownie delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.

Placki smażymy na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem 😉

DSC04090

DSC04093

DSC04103

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *