Mazurek

Składniki:

Na spód:

  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 starte na grubych oczkach jabłko
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 0,5 szklanki mąki jaglanej/ owsianej
  • płaska łyżka oleju kokosowego

Na wierzch:

  • puszka mleka kokosowego (u mnie z Rossmanna)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki syropu z agawy/ klonowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Kaszę jaglaną mieszamy w misce z wszystkimi składnikami. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera 🙂

Ciasto układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie 20 na 25 cm) i pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Do garnka wlewamy mleko kokosowe (1/3 odlewamy do kubka). Podgrzewamy na małym ogniu wraz z kakao i gorzką czekoladą.

Do odlanego mleka dodajemy syrop oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy.

Gdy mleko będzie już gorące wlewamy do niego mieszankę z kubeczka. Wszystko razem jeszcze chwilę gotujemy (ciągle mieszając) do momentu aż powstanie gęsty, jednolity krem. Najlepiej mieszać ubijaczką do jajek, wtedy mamy pewność, że nie zrobią nam się żadne grudki 🙂

Gdy masa lekko ostygnie wylewamy ją na przestudzony spód. Ciasto ozdabiamy bakaliami 🙂

DSC04020

DSC04050

DSC04064

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *