Miękki schab w sosie z batatem i pieczarkami

Schab z tego przepisu jest tak mięciutki, że do jedzenia nie potrzebny jest nóż. Do mięsa dodałam bataty i pieczarki jednak można je zastąpić innymi warzywami 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 duży batat
  • 1 cebula
  • 250g pieczarek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • oliwa
  • łyżka masła.

Do dużego garnka/ rondla wrzucamy obraną włoszczyznę. Zalewamy ją wodą (ok 1 litr wody), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól do smaku. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy je z wywaru.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie.

Mięso kroimy w cieniutkie plasterki (ok 1 cm).

Wrzucamy je do gotującego się wywaru, dodajemy majeranek oraz podsmażoną cebulkę i gotujemy ok 1,5 godziny pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.

Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na łyżce masła.

Batata obieramy i kroimy w kostkę.

Gdy mięso jest już prawie ugotowane i miękkie do garnka wrzucamy bataty. Gotujemy jeszcze 10 min (aż bataty będą miękkie) po tym czasie wrzucamy pieczarki.

Do całości dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną po trochu przez sitko. Gotujemy jeszcze chwilkę, cały czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje.

Na koniec możemy dodać pokrojoną natkę pietruszki.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC
Smacznego! 🙂

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *