Placuszki z mąką orzechową i jabłkami

Niedawno dostałam od mamy mąkę orzechową. Od razu chciałam ją wykorzystać by lepiej ją poznać. Ma piękny zapach! A placki wyszły na prawdę smaczne 🙂

Składniki (na 7-8 placków):

  • 3/4 szklanki mąki orzechowej
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu daktylowego/ klonowego / z agawy
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do miski wrzucamy jabłka, dodajemy płatki owsiane, olej kokosowy, mąkę, syrop oraz jajko i wszystko mieszamy. Dłońmi formujemy nieduże kulki, które następnie spłaszczamy.

Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju. Smażymy do momentu aż z każdej strony będą zarumienione 🙂

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *