Drożdżowe Zające

 

Dzisiejszy przepis jest dobrym pomysłem na zabawę z dzieckiem. Ola z wielkim zaangażowaniem pomagała mi lepić zające a później miała dużo radości przy ozdabianiu ich 🙂

Składniki (na 12 sztuk):

Ciasto:

  • 250ml mleka
  • 80 g masła
  • 500g mąki pszennej
  • 1 drożdże suszone
  • 100 g cukru pudru trzcinowego
  • 2 jajka

Dodatkowo do posmarowania:

  • rozbełtane jajko z dodatkiem 5 łyżek wody

Mleko lekko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Mąkę mieszamy z cukrem i drożdżami.

Do mąki dodajemy ciepłe mleko oraz 2 jajka. Ugniatamy ciasto. Pod koniec ugniatania dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. Ugniatamy do momentu aż ciasto będzie pulchne i mięciutkie (u mnie zajęło to ok 15 min :))

Ciasto zostawiamy na około 1,5 godziny w misce oprószonej mąką. Przykrywamy ją ściereczką. Najlepiej żeby ciasto stało w ciepłym miejscu 🙂

Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagniatamy je ponownie i zaczynamy lepić zajączki. Robimy 12 większych kulek, 12 mniejszych i jeden długi oraz dość cienki wałek. Duże kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, doklejamy do nich małe kulki (jako klej świetnie sprawdzi się jajko). Z wałka odkrawamy na ukos cienkie paseczki, które posłużą za uszy. Doklejamy je do głowy zajączków na płasko. Na sam koniec możemy jeszcze dokleić ogonki.

Gotowe zajączki przykrywamy ściereczką i czekamy jeszcze 30 min by nieco podrosły. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-30 min.

Gdy zajączki przestygną możemy je udekorować wedle własnego uznania. Najlepiej smakują ze szklanką mleka! 🙂

SONY DSC

SONY DSC
Smacznego! 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *