Rosół z pulpecikami

Moja córeczka uwielbia pulpety oraz rosół. Dzisiaj postanowiłam połączyć ze sobą te dwie potrawy i wyszło naprawdę smacznie! 🙂

Składniki:

Na rosół:

  • włoszczyzna (6 marchewek, 2 pietruszki, kawałek pora, 1/4 selera, cebula)
  • 3 udka z kurczaka
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Na pulpety (ok 15 sztuk):

  • 300g mięsa mielonego z indyka
  • pół bułki np. kajzerki
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • szczypta pieprzu
  • łyżka majeranku

Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i wrzucamy do garnka.Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbieramy przy pomocy małego sitka. W tym momencie zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał i dorzucamy włoszczyznę do kurczaka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz (ja dałam 3 kulki pieprzu zielonego). Gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa i kurczak będą miękkie. Wyjmujemy wszystkie składniki. Dodajemy sól (wg uznania).

Ugotowaną marchewkę (z wyjątkiem 2 sztuk) oraz pietruszkę kroimy w plasterki i wrzucamy do rosołu.

Dwie pozostałe marchewki siekamy bardzo drobno.

Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy namoczoną w zimnej wodzie bułkę, 1 żółtko, posiekaną marchewkę, kaszę mannę, przyprawy i wszystko razem mieszamy. Formujemy nieduże pulpety i układamy w garnku do gotowania na parze (możemy ugotować też w wywarze warzywnym lub w wodzie). Gotujemy ok 10 min.

Przed podaniem, na talerz wykładamy pulpety oraz ugotowany makaron i zalewamy gorącym rosołem 🙂

DSC03905

DSC03910

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *