Szarlotka z syropem z agawy

Dzisiaj przedstawiam pomysł na pyszny deser . Szarlotka jest słodka a ciasto jest kruche i miękkie jednocześnie 🙂

Składniki:

Na ciasto:

  • 160 g mąki
  • 80 g masła
  • 1  żółtko
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 55 g syropu z agawy
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 1 kg jabłek
  • 5 łyżek syropu z agawy

Na kruszonkę:

  • 50 g mąki
  • szczypta kurkumy
  • 30 g masła
  • 25 g cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • szczypta soli

Do mąki dodajemy kurkumę, pokrojone masło, żółtko i mieszamy. Dodajemy syrop z agawy oraz sól i wyrabiamy dłońmi ciasto. Układamy je na formie (ja użyłam foremki do tarty o średnicy 26 cm) tak by pokrywało dno i boki.  Nakłuwamy dość gęsto widelcem. Foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.

Jabłka obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Mieszamy je z syropem z agawy.

Jabłka wykładamy na schłodzony blat i lekko dociskamy dłonią.

Robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z kurkumą. Dodajemy masło, cukier, płatki owsiane i odrobinę soli. Wszystko razem wyrabiamy aż powstanie ciasto.

Kruszonką posypujemy jabłka. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 min.

DSC03861

DSC03862

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *