Kotleciki ziemniaczane z warzywnym leczo

Sycący, rozgrzewający obiad z warzywami, i kotlecikami ziemniaczanymi. Kotleciki są chrupiące na zewnątrz i bardzo mięciutkie w środku. Najlepiej smakują odgrzewane 🙂

Składniki na kotleciki (ok 14 kotlecików):

  • 1,5 kg ziemniaków
  • jajko
  • ok 3 łyżki mąki
  • sól
  • ok pół szklanki bułki tartej
  • olej

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy się ugotują odlewamy wodę i pozostawiamy w garnku aż wystygną. Gdy będą już chłodne rozgniatamy je za pomocą ubijaczki do ziemniaków. Dodajemy rozbełtane jajko i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy ok 3 łyżek mąki. Masa powinna mieć dość zwartą konsystencję i nie lepić się zbytnio do dłoni (powinniśmy być w stanie uformować z niej kotleciki.)

Formujemy kotleciki, spłaszczamy je lekko (nie za mocno bo będzie ciężko przerzucić je na patelni), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrznej patelni z dodatkiem oleju do zarumienienia z każdej strony.

Składniki na leczo (4-5 porcji):

  • 1 duża cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cebule
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • pieprz
  • papryka czerwona
  • zioła prowansalskie
  • olej

Cebulę siekamy na drobną kosteczkę i smażymy w rondlu. Następnie kroimy w kostkę papryki (możemy wcześniej obrać je ze skórki) oraz cukinię. Gdy cebula się zarumieni dorzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy przyprawy (wedle uznania, ja dodałam łyżkę ziół prowansalskich, łyżkę papryki czerwonej i dwie szczypty pieprzu). Smażymy chwilę, warzywa powinny puścić sok i zacząć się dusić.

Gdy cukinia lekko zmięknie dodajemy passatę i dusimy jeszcze do momentu aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie.

 

DSC03902

DSC03886

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *