Kakaowa tarta z jaglanym kremem

Na spód:

  • 190 g mąki
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 120 g masła
  • 1 jajko

Na krem:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 7 daktyli
  • 7 suszonych moreli
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 łyżeczki kakao
  • banan

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • gorzka czekolada do posypania ciasta

Mąkę łączymy z kakao, cukrem, masłem (pokrojonym w kostkę) oraz z jajkiem i wszystko razem wyrabiamy za pomocą dłoni aż powstanie ciasto.

Formę do tarty smarujemy masłem i układamy ciasto (spód i brzegi). Moja foremka miała 26 cm.

Ciasto pieczemy ok 25 min w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie robimy krem. W garnku gotujemy mleko, wsypujemy kaszę jaglaną ( gdy kaszę jaglaną gotujemy w mleku nie ma potrzeby płukania jej w gorącej wodzie) daktyle i suszone morele. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżeczki kakao. Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem (razem z daktylami i morelami). Dodajemy banana i ponownie blendujemy na gładką masę.

Na upieczonym i ostudzonym cieście układamy pokrojone w plasterki banany a następnie wylewamy krem. Posypujemy kawałkami gorzkiej czekolady (niekoniecznie). Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.

DSC03833

DSC03832

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *