Śniadaniowe babeczki z kuskusem

Czasami brakuje nam pomysłów na smaczne śniadanie, które jednocześnie jest szybkie w przygotowaniu. Ponieważ wczoraj kupiłam kuskus postanowiłam to wykorzystać. Zrobiłam babeczki jajeczne, które są bardzo sycące. Po zjedzeniu dwóch takich babeczek nie czułam głodu aż do obiadu 🙂 Ola też długo była najedzona. Można dodawać do nich praktycznie wszystko… 🙂

Składniki (na ok 10 babeczek):

  • 4 jajka
  • pół szklanki kaszy kuskus
  • 5 dużych plasterków żółtego sera
  • 3 duże plasterki szynki/ schabu
  • 1 pomidor obrany ze skórki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka soli (niekoniecznie)
  • szczypta pieprzu
  • duża łyżka oregano

Włączamy piekarnik (nastawiamy na 180 stopni).

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (2 razy więcej wody niż kaszy) z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli (niekoniecznie). Odstawiamy na bok do momentu aż kasza całkiem wchłonie wodę.

W tym czasie kroimy wszystkie składniki na drobną kostkę a pietruszkę siekamy.

Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką. Następnie dodajemy ser, szynkę, pomidora, pietruszkę, pieprz i oregano i ponownie mieszamy. Na samym końcu dodajemy kaszę kuskus. Gotową masę wlewamy do foremek silikonowych. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

DSC03806

DSC03819

DSC03815

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *