Deser truskawkowy z bakaliowym spodem

Składniki:

Na spód:

  • 100 g daktyli
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 50 g wiórków kokosowych

Na wierzch:

  • 400ml mleka kokosowego (ja użyłam 18%)
  • 450g mrożonych truskawek
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki ciepłej wody

Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez 30 min. Po tym czasie miksujemy je blenderem na gładką masę. Orzechy nerkowca siekamy w blenderze lub za pomocą noża. Mieszamy daktyle, orzechy i wiórki kokosowe.  Powstałą masę wykładamy na foremkę do tarty (spód smarujemy olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia) o wielkości ok 26 cm. Wkładamy do lodówki na 15 minut.

Rozmrożone truskawki miksujemy z mlekiem kokosowym. Warto zwrócić uwagę na skład mleka kokosowego. Powinno mieć tylko 2-3 składniki (kokos, woda, ewentualnie jako stabilizator guma guar) .

 

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie (nie może być wrząca) i dolewamy do truskawek. Całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Masę truskawkową wylewamy na spód bakaliowy. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin.

DSC03786

DSC03793

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *