Kaszotto z kurczakiem i warzywami

Składniki (na 3-4 porcje):

Na wywar:

  • włoszczyzna (2 pietruszki, 6 marchewek, kawałek selera, kawałek pora)
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 kulki pieprzu zielonego
  • łyżeczka płaska soli (niekoniecznie)

Na kaszotto:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • szklanka zielonej fasolki szparagowej
  • szklanka marchewki z groszkiem
  • 1 cebula
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • majeranek
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • olej

Warzywa z włoszczyzny obieramy i wrzucamy do garnka razem z zielem angielskim i pieprzem zielonym (ewentualnie z solą). Zalewamy wodą tak by przykryła warzywa i gotujemy do miękkości warzyw.

W dość dużym rondlu smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Gdy lekko się zarumieni wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, dodajemy sól, pieprz (niekoniecznie) oraz dużą łyżkę majeranku. Smażymy aż kurczak nie będzie miał różowego koloru.

Następnie do rondla z kurczakiem wrzucamy 2 woreczki kaszy gryczanej i smażymy ok 3 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie całość zalewamy wywarem z warzyw (ok 500ml), mieszamy i gotujemy pod przykryciem do momentu aż kasza się ugotuje (ok 10min).

Na samym końcu dodajemy zieloną fasolkę, marchewkę i groszek. Można dodać również inne warzywa- wedle uznania 🙂

DSC03780

DSC03776

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *