Krem z batatów i cukinii

Dzisiejsza zupa jest bogatym źródłem karotenoidów, występują one zarówno w marchewce jak i w batatach. Do tego warzywa, których użyłam do zupy zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo oraz jod.

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • kawałek pora
  • średniej wielkości cukinia
  • 1 duży batat
  • pieprz zielony (opcjonalnie)
  • ziele angielskie
  • sól (opcjonalnie)

Do garnka wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Całość zalewamy wodą tak by przykryła wszystkie warzywa. Wrzucamy 3 kulki ziela angielskiego i 3 pieprzu zielonego. Warzywa gotujemy do miękkości.

Batata obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy na półplasterki (nie obieramy).

Gdy warzywa zmiękną wyjmujemy je a na ich miejsce wrzucamy bataty i cukinię. Ponownie gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dorzucamy ugotowaną wcześniej włoszczyznę (z wyjątkiem pora) i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Wcześniej możemy wyjąć również pieprz i ziele angielskie ale niekoniecznie… :)

Na samym końcu solimy do smaku :)

 

^AA63309F96A25AFE9C468165DB5526BFE9AFCCC652E708D523^pimgpsh_fullsize_distr

dobre2

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *