Płatki jaglane z jabłkiem

Składniki (na jedną porcję):

  • 1/3 szklanki płatków jaglanych
  • 3/4 szklanki mleka (przed rokiem- mleko roślinne)
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu

Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy płatki jaglane i syrop z agawy. Całość gotujemy (mieszając co jakiś czas ) na małym ogniu do momentu aż płatki wchłoną mleko.  🙂

W oddzielnym garnku dusimy jabłko. Obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę wody (tak by pokryła dno) i gdy się zagotuje wrzucamy do niej jabłka. Dusimy chwilę do momentu aż jabłko będzie miękkie.

Do miski nakładamy płatki jaglane, na wierzch kładziemy jabłka i posypujemy cynamonem lub odrobiną cukru trzcinowego.

DSC03736

DSC03747

Smacznego! 🙂

4 comments on “Płatki jaglane z jabłkiem

    1. syrop z agawy nie jest niezbędny, można go pominąć jednak płatki nie będą wcale słodkie 🙂 Ewentualnie można zastąpić syropem klonowym lub miodem (dodać go gdy płatki już nieco ostygną:)). pozdrawiam 🙂

  1. Witam, czy można podawać mleko krowie dziecku do 2 roku? Mam taką ochotę zrobić te płatki ale boję się tego mleka:-(

    1. witam, krowie mleko można podawać powyżej 1 roku życia o ile Maluszek nie ma na niego uczulenia 🙂 pozdrawiam :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *