Składniki (na jedną porcję):
- 1/3 szklanki płatków jaglanych
- 3/4 szklanki mleka (przed rokiem- mleko roślinne)
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 jabłko
- szczypta cynamonu
Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy płatki jaglane i syrop z agawy. Całość gotujemy (mieszając co jakiś czas ) na małym ogniu do momentu aż płatki wchłoną mleko. 🙂
W oddzielnym garnku dusimy jabłko. Obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę wody (tak by pokryła dno) i gdy się zagotuje wrzucamy do niej jabłka. Dusimy chwilę do momentu aż jabłko będzie miękkie.
Do miski nakładamy płatki jaglane, na wierzch kładziemy jabłka i posypujemy cynamonem lub odrobiną cukru trzcinowego.
Smacznego! 🙂
Witam, czy syrop z agawy jest niezbędny? Ewentualnie czy można go czymś zastąpić lub pominąć?
syrop z agawy nie jest niezbędny, można go pominąć jednak płatki nie będą wcale słodkie 🙂 Ewentualnie można zastąpić syropem klonowym lub miodem (dodać go gdy płatki już nieco ostygną:)). pozdrawiam 🙂
Witam, czy można podawać mleko krowie dziecku do 2 roku? Mam taką ochotę zrobić te płatki ale boję się tego mleka:-(
witam, krowie mleko można podawać powyżej 1 roku życia o ile Maluszek nie ma na niego uczulenia 🙂 pozdrawiam :))