Babeczki z daktylami i żurawiną

Babeczki zniknęły w mgnieniu oka. Są lekko słodkie, wilgotne i pyyyszne 🙂 Moja Ola je uwielbia… ja też! 🙂

Składniki (na ok 12 babeczek):

  • 250g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 120g jogurtu
  • ok 10 daktyli
  • garść suszonej żurawiny

Składniki mokre (olej, jajka, jogurt i mleko) mieszamy w misce. W drugiej misce mieszamy składniki suche (mąkę, proszek, cukier). Daktyle i żurawinę siekamy dość drobno.

Do suchych składników dodajemy mokre i całość mieszamy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy suszone owoce i ponownie mieszamy 🙂

Masę przelewamy do papierowych (lub silikonowych) foremek do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 min.

DSC03733

DSC03729

DSC03707

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *