Paluszki rybne

Składniki (na ok 12 sztuk):

  • 400 g fileta z mintaja
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • pół szklanki bułki tartej
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1 cebula
  • olej

Rybę siekamy bardzo drobno. Wrzucamy ją do miski.

Bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy.

Do ryby dodajemy jajko, namoczoną w wodzie bułkę, 2 łyżki bułki tartej, szczyptę pieprzu, szczyptę soli (dla młodszych dzieci bez soli), majeranek oraz podsmażoną cebulę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dla młodszych dzieci możemy całość jeszcze zblendować na gładką masę.

Z masy formujemy kotleciki- paluszki i obtaczamy w pozostałej bułce tartej wymieszanej z łyżeczką słodkiej papryki. Paluszki smażymy do zarumienienia z każdej strony. Po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

DSC03697

DSC03702

Smacznego! :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *