Składniki (na ok 7 sztuk):
- 125g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2/3 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 banan
Jogurt grecki mieszamy za pomocą łyżki z jajkiem, olejem, syropem klonowym. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię (bez użycia tłuszczu). Gdy ciasto z jednej strony nam się zarumieni układamy na wierzchu po 3-4 plasterki banana i przekładamy placki na drugą stronę. Czekamy aż się zarumienią.
Placki możemy posypać cukrem pudrem, udekorować jogurtem lub polać odrobiną syropu klonowego.
Smacznego! 🙂
Jutro będą na śniadanie 🙂
bardzo się cieszę 🙂 smacznego 🙂
Po raz kolejny chciałam zapytać o zamiennik, mianowicie czym zastąpić syrop klonowy, ewentualnie czy próbował Pani nie dosładzać tego dania? Robię płatki jaglane z jabłkiem według Pani przepisu bez dosładzania i wszystkim smakują 🙂
Można nie dosładzać 🙂 Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy/ daktylowym. pozdrawiam serdecznie 🙂