Zupa z czerwoną soczewicą

Idealnie rozgrzewa, jest sycąca i smaczna. Będzie świetnym posiłkiem po szaleństwach na śniegu 🙂

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • kawałek pora
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1,5 litra wody
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu
  • płaska łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego

Cebule drobno kroimy i podsmażamy w garnku na oliwie. Następnie wlewamy 1,5 litra wody oraz wrzucamy warzywa (z wyjątkiem ziemniaków) pokrojone w kostkę oraz przyprawy.

Gdy warzywa będą lekko miękkie dodajemy soczewicę, a 5 minut później pokrojone w kostkę ziemniaki.

Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze kilka minut.

DSC03538

DSC03543

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *