Kotleciki z kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula ponieważ nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Są również bogatym źródłem witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu.

Nie muszę chyba dłużej przekonywać Was do moich kotletów z kaszy jaglanej i jajek! 🙂 Są delikatne w smaku, puszyste i mięciutkie.

Składniki (na ok 15 małych kotletów ):

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 łyżka masła
  • sól (ok 1/3 płaskiej łyżeczki)
  • pieprz (szczypta)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej
  • miseczka bułki tartej

Ugotowane jajka bardzo drobno siekamy. Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy we wrzątku (aby pozbyć się goryczki)wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody powinno być prawie 2 razy więcej niż kaszy), solimy i gotujemy aż kasza całkiem wchłonie płyn.

Do miski wkładamy posiekane jajka, surowe jajko, ugotowaną (przestudzoną) kaszę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe, lekko spłaszczone kotleciki (możemy przy tym moczyć ręce w chłodnej wodzie). Obtaczamy je bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia się z obydwu stron. Najlepiej jest jak najmniej przekładać kotleciki 😉 Usmażone, przekładamy na papier ręcznikowy.

DSC03509

DSC03510

Smacznego! 🙂

One thought on “Kotleciki z kaszy jaglanej

  1. Jak na niejadka, moja corcia zjadla kotleciki z usmiechem na twarzy! Nawet zabrala mamie z talerza kawalek! Super. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *