Składniki (na 4 porcje):
- 2 szklanki makaronu o dowolnym kształcie
- 2 szklanki różyczek brokuła
- 6 łyżek śmietany 30%
- 2 płaskie łyżki masła
- szklanka startego, żółtego sera
- szczypta soli (opcjonalnie)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (wody powinno być 2 razy więcej niż makaronu) aż będzie lekko miękki. Następnie do garnka dorzucamy brokuły i gotujemy do momentu aż makaron oraz warzywa będą miękkie. Odcedzamy 🙂
Do małego rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy 2 łyżki masła. Stawiamy na małym ogniu do momentu aż masło się rozpuści a całość “zabulgocze”. Wyłączamy palnik. Do rondelka dodajemy starty ser i wszystko razem mieszamy.
Sos wlewamy do makaronu z brokułami i mieszamy 🙂
Przechowujemy w lodówce 2 dni.
Smacznego! 🙂