Rogaliki z czekoladą

Rogaliki są mięciutkie ale nie są mocno puszyste. Są lekko słodkie, głównie przez czekoladę 🙂 Nadają się dla maluchów, bez problemu sobie z nimi poradzą. Można włożyć do nich wszystko, konfiturę, owoce, czekoladę.

Składniki (na ok 25 rogalików):

  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 260g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 12 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok 20 kostek czekolady

Do małej miseczki wlewamy ciepłe mleko, dodajemy odrobinę cukru pudru i drożdże. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15 min 🙂

Jajko ubijamy z cukrem pudrem. Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy posiekane na małe kawałki masło. Ucieramy całość ręką. Dodajemy wcześniej ubite jajko z cukrem oraz drożdże i wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie kleiło się do rąk.

Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Gdy ciasto urośnie dzielimy je na 3 części i z każdej formujemy kółko za pomocą wałka. Wykrawamy trójkąty (tak jak w pizzy) . Na każdym trójkącie układamy kostkę czekolady (w szerszej części) i zawijamy rogaliki od szerszej części do węższej 🙂

Na blaszce do pieczenia kładziemy papier i układamy rogaliki. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 min.

DSC03406

DSC03416

DSC03417

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *