Czerwona Zupa

Postanowiłam pokombinować trochę z przepisami na zupy i dobrać warzywa kolorami. Wyszła mi z tego naprawdę niezła kombinacja smakowa, a co najważniejsze Ola się nią zajadała! 🙂

Składniki:

  • pół czerwonej cebuli
  • 2 średnie buraki
  • włoszczyzna
  • 1 duży batat
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą tak by przykryła wszystkie warzywa. Gotujemy je do miękkości.

Do osobnego garnka wkładamy umyte buraki (nieobrane, w całości) i gotujemy do momentu aż widelec swobodnie w nie wejdzie.

Batata myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.

W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy bataty i całość chwilę smażymy. Następnie wszystko zalewamy wywarem z ugotowanych wcześniej warzyw (bez liści laurowych i ziela angielskiego).

Gdy bataty będą miękkie do zupy dorzucamy buraki pokrojone w kostkę oraz marchewki i pietruszkę z ugotowanej wcześniej włoszczyzny. Wszystko razem blendujemy. Doprawiamy do smaku 🙂

DSC03217

DSC03223

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *