Postanowiłam pokombinować trochę z przepisami na zupy i dobrać warzywa kolorami. Wyszła mi z tego naprawdę niezła kombinacja smakowa, a co najważniejsze Ola się nią zajadała! 🙂
Składniki:
- pół czerwonej cebuli
- 2 średnie buraki
- włoszczyzna
- 1 duży batat
- 3 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- oliwa
- pieprz
- sól
Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą tak by przykryła wszystkie warzywa. Gotujemy je do miękkości.
Do osobnego garnka wkładamy umyte buraki (nieobrane, w całości) i gotujemy do momentu aż widelec swobodnie w nie wejdzie.
Batata myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy bataty i całość chwilę smażymy. Następnie wszystko zalewamy wywarem z ugotowanych wcześniej warzyw (bez liści laurowych i ziela angielskiego).
Gdy bataty będą miękkie do zupy dorzucamy buraki pokrojone w kostkę oraz marchewki i pietruszkę z ugotowanej wcześniej włoszczyzny. Wszystko razem blendujemy. Doprawiamy do smaku 🙂
Smacznego! 🙂