Babeczki warzywne

Babeczki świetnie sprawdzą się jako śniadanie, przekąska między posiłkami lub jako dodatek do zup. Można je zabrać ze sobą wszędzie. Smakują dobrze na ciepło i na zimno 🙂 Z przepisu wyszło mi ok 18 babeczek.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 300 ml maślanki
  • 100 ml oliwy
  • dodatkowo papryka (3/4), szynka (6 plasterków), ser feta (3 grube plastry), pomidory (2 sztuki), pół pęczka szczypiorku. Dodatki możemy dodać wedle własnego gustu a raczej gustu malucha 🙂

Mąkę mieszamy z sodą, rozmarynem i solą. W oddzielnej misce mieszamy jajka, maślankę oraz oliwę i dokładnie mieszamy. Płynne składniki łączymy z suchymi i ponownie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory (bez skórki), fetę, szynkę i posiekany szczypiorek.

Nakładamy do silikonowych foremek na muffiny aż do samego końca foremki. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.

DSC03123

DSC03127

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *