Krupnik

Krupnik kojarzy mi się z dzieciństwem i moją Babcią. Chciałam odtworzyć taki sam smak jaki zapamiętałam i chyba nawet mi się to udało 🙂 Mój mąż gdy spróbował zupy też stwierdził, że przypomniały mu się smaki dzieciństwa 🙂 I o to chodziło. A przy okazji moja córeczka była zachwycona bo zjadła dwie dokładki 🙂

Składniki:

  • 2 włoszczyzny
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 5 dużych ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe

Skrzydełka zalewamy wodą i gotujemy razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Włoszczyznę obieramy. Wrzucamy do gotującego się mięsa. Woda powinna przykrywać wszystkie składniki (w razie potrzeby dolać :)). Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyjmujemy je a na ich miejsce wsypujemy kaszę jęczmienną. Dodajemy sól (ja dodałam czubatą, małą łyżeczkę) i pieprz. Po 5 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę z włoszczyzny (ok 3-4 sztuki) oraz pietruszkę (2 sztuki) ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do zupy. Możemy dodać również mięso ze skrzydełek.

 

DSC03105

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *