Sernik na orzechowym spodzie

Moja Olunia uwielbia każdego rodzaju serniki. Ponieważ miałam masło orzechowe postanowiłam jakoś je wykorzystać 🙂 Sernik jest lekko słodki, mocno serowy i lekko orzechowy.

Składniki:

Na spód:

  • 140 g herbatników
  • 5 łyżeczek masła
  • 80 g masła orzechowego

Na sernik:

  • 800 g twarogu mielonego
  • opakowanie budyniu waniliowego bez curku
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 2 białka
  • 4 żółtka

Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub za pomocą tłuczka do mięsa na drobny piasek. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy masło orzechowe. Podgrzewamy do momentu aż masa orzechowa będzie jednolita. Łączymy ją z herbatnikami i dokładnie mieszamy. Tortownice (24-27cm) wykładamy papierem i przekładamy masę orzechową mocno dociskając. Wkładamy na 20 min do lodówki.

Do twarogu dodajemy żółtka, ksylitol, budyń, miękkie masło i miksujemy ( jak najkrócej, tylko do połączenia się składników). W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy je delikatnie z sernikiem za pomocą łyżki. Masę serową przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok godzinę.

DSC03088

DSC03092

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *