Moja Olunia uwielbia każdego rodzaju serniki. Ponieważ miałam masło orzechowe postanowiłam jakoś je wykorzystać 🙂 Sernik jest lekko słodki, mocno serowy i lekko orzechowy.
Składniki:
Na spód:
- 140 g herbatników
- 5 łyżeczek masła
- 80 g masła orzechowego
Na sernik:
- 800 g twarogu mielonego
- opakowanie budyniu waniliowego bez curku
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 2 białka
- 4 żółtka
Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub za pomocą tłuczka do mięsa na drobny piasek. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy masło orzechowe. Podgrzewamy do momentu aż masa orzechowa będzie jednolita. Łączymy ją z herbatnikami i dokładnie mieszamy. Tortownice (24-27cm) wykładamy papierem i przekładamy masę orzechową mocno dociskając. Wkładamy na 20 min do lodówki.
Do twarogu dodajemy żółtka, ksylitol, budyń, miękkie masło i miksujemy ( jak najkrócej, tylko do połączenia się składników). W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy je delikatnie z sernikiem za pomocą łyżki. Masę serową przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok godzinę.
Smacznego! 🙂