Babeczki, które dziś upiekłam są bombą witaminową 🙂 Zawierają jabłka, marchewkę, orzechy i daktyle! Są miękkie, słodkie i aromatyczne.
Składniki (na ok 12 babeczek):
- 2 średnie marchewki starte na grubych oczkach
- 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
- 2 jajka
- 4 daktyle posiekane na drobne kawałki
- garść zmielonych orzechów włoskich
- 100 ml oleju kokosowego/ słonecznikowego
- 220 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jajka mieszamy z olejem. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Następnie dodajemy marchewkę, jabłka, daktyle oraz orzechy. Wszystko razem mieszamy. Na samym końcu do mąki wlewamy masę jajeczną i ponownie mieszamy.
Foremki na babeczki smarujemy masłem ( z wyjątkiem tych silikonowych) i wypełniamy ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 min.
Smacznego! 🙂