Super zdrowe babeczki

Babeczki, które dziś upiekłam są bombą witaminową 🙂 Zawierają jabłka, marchewkę, orzechy i daktyle! Są miękkie, słodkie i aromatyczne.

Składniki (na ok 12 babeczek):

  • 2 średnie marchewki starte na grubych oczkach
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 jajka
  • 4 daktyle posiekane na drobne kawałki
  • garść zmielonych orzechów włoskich
  • 100 ml oleju kokosowego/ słonecznikowego
  • 220 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jajka mieszamy z olejem. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Następnie dodajemy marchewkę, jabłka, daktyle oraz orzechy. Wszystko razem mieszamy. Na samym końcu do mąki wlewamy masę jajeczną i ponownie mieszamy.

Foremki na babeczki smarujemy masłem ( z wyjątkiem tych silikonowych) i wypełniamy ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 min.

DSC03028

DSC03025

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *