Zupa dyniowa

Z przepisu wychodzi dość spory garnek zupy, co najmniej na dwa dni dla 3 osobowej rodziny :) Zupa jest bardzo kremowa, rozgrzewająca i lekko słodka :)

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia hokkaido
  • włoszczyzna
  • 7 marchewek
  • 4 listki laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • sól (opcjonalnie)
  • pieprz
  • słodka papryka

Obraną włoszczyznę zalewamy wodą razem z zielem angielskim i liściem laurowym i gotujemy aż warzywa będę miękkie. Ugotowane warzywa wyjmujemy a na ich miejsce wrzucamy obraną, pozbawioną pestek dynię pokrojoną na mniejsze kawałki. Gdy dynia zmięknie wrzucamy włoszczyznę (z wyjątkiem pora i cebuli.) , wyławiamy przyprawy i całość blendujemy na gładką zupę krem. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.

DSC02998

DSC03000

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *