Z przepisu wychodzi dość spory garnek zupy, co najmniej na dwa dni dla 3 osobowej rodziny 🙂 Zupa jest bardzo kremowa, rozgrzewająca i lekko słodka 🙂
Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia hokkaido
- włoszczyzna
- 7 marchewek
- 4 listki laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- sól (opcjonalnie)
- pieprz
- słodka papryka
Obraną włoszczyznę zalewamy wodą razem z zielem angielskim i liściem laurowym i gotujemy aż warzywa będę miękkie. Ugotowane warzywa wyjmujemy a na ich miejsce wrzucamy obraną, pozbawioną pestek dynię pokrojoną na mniejsze kawałki. Gdy dynia zmięknie wrzucamy włoszczyznę (z wyjątkiem pora i cebuli.) , wyławiamy przyprawy i całość blendujemy na gładką zupę krem. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.
Smacznego! 🙂