Ciasto z białej fasoli super sprawdza się dla fasolowych niejadków. Fasola jest w nim praktycznie niewyczuwalna. Bogata jest w fosfor, wapń i potas dlatego warto raz na jakiś czas upiec takie ciasto dla swojego malucha (i nie tylko). Jest naprawdę dobre, bardzo wilgotne i lekko kokosowe.
Składniki:
- 250 g ugotowanej, białej fasoli
- 4 jajka
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera lub blendera do uzyskania gładkiej masy. Masę wlewamy do foremki (ja użyłam keksówki) posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w uchylonym w piekarniku aż lekko ostygnie. Na sam koniec przed podaniem możemy dodatkowo polać ciasto odrobiną syropu klonowego/ daktylowego.
Smacznego! 🙂