Jesienne ciasto z białej fasoli

Ciasto z białej fasoli super sprawdza się dla fasolowych niejadków. Fasola jest w nim praktycznie niewyczuwalna. Bogata jest w fosfor, wapń i potas dlatego warto raz na jakiś czas upiec takie ciasto dla swojego malucha (i nie tylko). Jest naprawdę dobre, bardzo wilgotne i lekko kokosowe.

Składniki:

  • 250 g ugotowanej, białej fasoli
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera lub blendera do uzyskania gładkiej masy. Masę wlewamy do foremki (ja użyłam keksówki) posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w uchylonym w piekarniku aż lekko ostygnie. Na sam koniec przed podaniem możemy dodatkowo polać ciasto odrobiną syropu klonowego/ daktylowego.

DSC02985

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *