Tarta z pomidorami i mozzarellą

Tarta świetnie sprawdza się jako obiad na ciepło oraz jako przekąska na drugie śniadanie 🙂 Składniki można dobierać dowolnie 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 10 pomidorów obranych ze skórki
  • 100 g mozarelli
  • 120 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • śmietana 30 %
  • 2 czubate łyżeczki oregano

Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto. Wykładamy je do formy na tartę i nakłuwamy widelcem. Całość wkładamy do lodówki na ok 15 min.

Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę pozbywając się pestek. Jajka wbić do miski z miarką. Uzupełnić śmietaną do 250 ml. Następnie dodać starte sery na dużych oczkach oraz oregano.

Na tartę wyłożyć pomidory i zalać masą serową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 min.

DSC02933

DSC02938

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *