Zapiekane płatki jaglane z bananem i malinami

Przepis na przepyszne śniadanko lub deser. Z poniższych składników zrobiłam dwie dość duże porcje.

Składniki:

  • szklanka mleka
  • pół szklanki płatków jaglanych
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/3 banana
  • 2 łyżki konfitury malinowej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru

Płatki jaglane zalewamy mlekiem, dodajemy syrop klonowy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż mleko całkiem się wchłonie.

Gotowe płatki jaglane nakładamy do kokilek i mieszamy z żółtkiem jajka (pół żółtka na każdą kokilkę). Na wierzch kładziemy pokrojone w półplasterki banany.

DSC02863

Następnie nakładamy po łyżce konfitury malinowej.

DSC02864

Na sam koniec nakładamy ubitą na sztywno pianę z białka z dodatkiem cukru pudru.

DSC02867

Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach 🙂

DSC02869

DSC02872

DSC02888

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *