Są bardzo zdrowe i sycące. Myślę, że taki obiad dobrze nadaję się na zimny, jesienny dzień! 🙂
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 100g mąki
- sól
- pieprz
Kaszę jaglaną płuczemy we wrzątku. Mleko gotujemy i zalewamy nim kaszę jaglaną. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni i prażymy aż mleko całkiem się wchłonie. Gdy kasza wystygnie łączymy ją z mąką i jajkami oraz przyprawami i wyrabiamy ciasto. Formujemy 3 wałki i kroimy kopytka.
Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku z odrobiną oliwy. Gotujemy ok 3 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Kopytka możemy odsmażyć na maśle lub oleju kokosowym 🙂 Ja swoje kopytka podałam z jogurtem i tuskawkami.
Smacznego! 🙂
Czy kaszę z mlekiem można ugotować zamiast zapiekać? I czy przygotowane lub ugotowane kopytka można zamrozić?
Można ugotować 🙂 Można zamrozić ugotowane kopytka 🙂 pozdrawiam!
Bardzo fajny przepis mam tylko jedno pytanie w co najlepiej wsypać kaszę żeby włożyć ją do piekarnika??
Pozdrawiam
Dziękuję 🙂 Najlepiej do garnka z metalowymi rączkami albo do jakiegoś niedużego naczynia żaroodpornego 🙂