Kopytka z kaszy jaglanej

Są bardzo zdrowe i sycące. Myślę, że taki obiad dobrze nadaję się na zimny, jesienny dzień! 🙂

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • sól
  • pieprz

Kaszę jaglaną płuczemy we wrzątku. Mleko gotujemy i zalewamy nim kaszę jaglaną. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni i prażymy aż mleko całkiem się wchłonie. Gdy kasza wystygnie łączymy ją z mąką i jajkami oraz przyprawami i wyrabiamy ciasto. Formujemy 3 wałki i kroimy kopytka.

Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku z odrobiną oliwy. Gotujemy ok 3 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Kopytka możemy odsmażyć na maśle lub oleju kokosowym 🙂 Ja swoje kopytka podałam z jogurtem i tuskawkami.

DSC02833

DSC02829

Smacznego! 🙂

4 comments on “Kopytka z kaszy jaglanej

  1. Czy kaszę z mlekiem można ugotować zamiast zapiekać? I czy przygotowane lub ugotowane kopytka można zamrozić?

  2. Bardzo fajny przepis mam tylko jedno pytanie w co najlepiej wsypać kaszę żeby włożyć ją do piekarnika??
    Pozdrawiam

    1. Dziękuję 🙂 Najlepiej do garnka z metalowymi rączkami albo do jakiegoś niedużego naczynia żaroodpornego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *