Cevapcici z sosem tzatziki czyli bałkański przysmak

Razem z mężem uwielbiamy kuchnię bałkańską. Postanowiłam zrobić obiad inspirowany tymi smakami w taki sposób by smakował również naszej córeczce 🙂

Składniki na mięso (12 kotlecików):

  • 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • pęczek świeżej pietruszki
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku

Cebule kroimy bardzo drobno. Następnie smażymy ją na patelni aż się zarumieni. Mięso mieszamy z jajkami, ziołami, przeciśniętym czosnkiem, posiekaną pietruszką oraz cebulką. Formujemy małe, podłużne kotleciki, które nadziewamy na patyki do szaszłyków. Mięso smażymy na patelni grillowej przez ok 15 min przewracając je co jakiś czas 🙂

Składniki na sos tzatziki:

  • 2 duże ogórki
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki przyprawy tzatziki

Ogórki ścieramy na dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy jogurt i przyprawę. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Obiad super smakuje z pieczonymi ziemniakami 🙂

DSC02798

DSC02801

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *