Twarogowe knedle ze śliwkami

Knedle są dość pracochłonne jednak te z użyciem twarogu zamiast ziemniaków pozwalają nam na sporą oszczędność czasu. Warto skorzystać z tego, że sezon na śliwki trwa  🙂

Składniki (na ok 24 knedle):

  • 500g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • ok 24 śliwek
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki zagniatamy razem. Z powstałego ciasta odrywamy kulki trochę większe od orzecha włoskiego i spłaszczamy je w dłoniach. Na środku każdego placka umieszczamy wypestkowaną śliwkę (na miejsce śliwki wsypujemy 1/3 łyżeczki cukru) i zaklejamy dokładnie tak by powstała ładna kulka 😉

Knedle gotujemy ok 5 min od momentu wypłynięcia w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Podajemy polane jogurtem lub śmietaną i posypane cukrem trzcinowym 🙂

DSC02743

DSC02744

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *