Moussaka

Dziś coś nowego czyli kuchnia grecka. Moussaka to zapiekanką o dość delikatnym smaku. Oli bardzo smakowała ale mnie i mężowi chyba mocniej.. 🙂

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 400g pomidorów z puszki
  • 4 bakłażany
  • 2 cebule
  • kminek
  • oregano
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku

 

Na sos beszamelowy:

  • 60 g masła
  • 60 g mąki
  • 1/2 litra mleka
  • 120 g startego sera
  • 1 żółtko

Mięso smażymy na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy przyprawy wg uznania. Po ok 15 min dodajemy pomidory i smażymy jeszcze ok 5 min.

Bakłażany kroimy na cienkie plasterki i smażymy chwilę na patelni aż zarumienią się z obydwu stron.

Do dużego naczynia żaroodpornego nakładamy warstwowo mięso mielone i bakłażany. U mnie wyszły dwie warstwy mięsa i dwie bakłażana.

Na samym końcu robimy sos. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając. Następnie dodajemy stopniowo mleko i również mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy połowę starego sera i jedno żółtko. Gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Sos wylewamy na zapiekankę i posypujemy pozostałą częścią sera. Zapiekamy przez ok 40 min w 180 stopniach.

DSC02699

DSC02706

DSC02713

Smacznego! 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *