Pulpety

Składniki:

  • 0,7 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pół szklanki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Mięso łączymy z jajkami, ziołami, bułką tartą i namoczoną bułką np kajzerką. Formujemy kule które obtaczamy w mącę. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż do zarumienienia z każdej strony. Następnie całość podlewamy wodą i dusimy ok 30 min.

Ja pulpety podałam z kaszą gryczaną  i surówką z marchewki i jabłka 🙂

DSC02680

DSC02679

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *