Menu całodniowe dla dwulatka

Dzisiaj przygotowałam dla Was propozycje śniadania, obiadu, deseru i kolacji 🙂 Wszystkie przepisy są łatwe, szybkie i smaczne!

OMLET Z POMIDOREM I ŻÓŁTYM SEREM

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 plasterki żółtego sera
  • pół pomidora obranego ze skórki
  • szczypta oregano
  • olej

Jajko mieszamy z pokrojonym w kostkę serem i pomidorem. Dodajemy oregano. Smażymy aż do zarumienienia z każdej strony 🙂

DSC02643

ZUPA POMIDOROWA Z DUŻĄ ILOŚCIĄ WARZYW (4-5 Porcji)

Składniki:

  • włoszczyzna
  • 7 pomidorów obranych ze skórki
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta pieprzu
  • 1/3 opakowania dowolnego makaronu

Włoszczyznę wkładamy do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy wodą tak by przykryła wszystkie warzywa. Gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je a na ich miejsce wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, oregano i łyżkę koncentratu pomidorowego. Gotujemy ok 10 min. Całość blendujemy (przed blendowaniem wyjmujemy zioła). Na sam koniec dodajemy wyjęte wcześniej warzywa pokrojone w kostkę i ugotowany makaron 🙂

DSC02653

 

SEREK HOMOGENIZOWANY Z CIEPŁYM SOSEM OWOCOWYM

Składniki:

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego bez dodatku cukru
  • ok 20 malin
  • 1 nektarynka/ brzoskwinia
  • 1 łyżka syropu klonowego/ daktylowego lub miodu

Maliny wrzucamy do garnka wraz z obraną i pokrojoną w kostkę nektarynką. Dodajemy łyżkę syropu. Dusimy ok 10 min. Miksujemy na gładki sos. Do naczynia nakładamy 1/3 serka homogenizowanego, następnie warstwę gorącego sosu owocowego i znów serek itd 🙂 Ja dodatkowo dodałam warstwę z płatków owsianych.

DSC02671

PLACKI ZIEMNIACZANE (16 sztuk)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków startych na małych oczkach
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta pieprzu i soli
  • olej

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką porcje masy ziemniaczanej i smażymy z każdej strony do momentu aż placki będą zarumienione. Przed podaniem odsączamy ręcznikiem papierowym od nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem naturalnym 🙂

DSC02661

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *