Ryż z jabłkiem i śliwką

Pyszne danie na chłodniejsze dni 🙂 Cynamon, który posiada właściowości przeciwwirusowe i antybakteryjne jest idealnym dodatkiem do potraw w czasie kapryśnej jesieni 🙂

Potrawa jest szybka w wykonaniu, łatwa i na prawdę smaczna 🙂

Składniki (na średniej wielkości naczynie żaroodporne)

  • 2 torebki dowolnego ryżu
  • ok 12 śliwek
  • 3 średnie, słodkie jabłka
  • cynamon
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie śmietany 22 %
  • masło do nasmarowania naczynia

Ryż gotujemy do miękkości. Śliwki zalewamy na chwilkę wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórę. Kroimy na ćwiartki. Jabłko ścieramy na tarce z dużymi oczkami.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy jedną torebkę ryżu. Następnie układamy śliwki, połowę startych jabłek i posypujemy cynamonem (tyle ile uważamy) oraz połową łyżki cukru . Ponownie wykładamy torebkę ryżu i pozostałą część jabłek. Na jabłka nakładamy śmietanę wymieszaną z pozostałą ilością cukru. Znów posypujemy cynamonem. Zapiekamy ok 15 min w 180 stopniach 🙂

DSC02634a

DSC02637a

 

Smacznego!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *