Czasami nie mamy ani czasu ani pomysłu na śniadanie, przekąskę. Dzisiaj przedstawiam bardzo szybki przepis na domową, zdrową granolę. Jest łatwa w wykonaniu a do tego zdrowa 🙂
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 4 łyżki mleka
- pół banana rozgniecionego widelcem
- garść pokrojonej żrurawiny
- garść wiórków kokosowych
- pół łyżeczki gorzkiego kakao
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania gęstej konsystencji. Masę wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy ok 10-15 min w 180 stopniach. Gdy chcemy by granola była miękka pieczemy krócej, jeśli chcemy by była twarda – dłużej. Po upieczeniu kruszymy i dodajemy do mleka lub jogurtu 🙂
Upieczoną granolę możemy pokroić w małe kwadraciki, które świetnie nadadzą się jako przekąska np na spacerze.
Składniki możemy modyfikować. Dodajemy takie bakalie jakie akurat mamy w domu, mogą być rodzynki, suszone daktyle lub morele 🙂
Smacznego! 🙂