Zupa kalafiorowa z zieloną fasolką

Składniki:

  • 1 kalafior
  • włoszczyzna
  • 10 ziemniaków
  • 20 dag zielonej fasolki (może być mrożona)
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • pieprz
  • sól

Włoszczyznę obieramy i zalewamy wodą tak by ta pokryła wszystkie warzywa. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe oraz dodajemy pieprz i sól (dla starszych dzieci, jeśli mamy malutkie którym nie podajmy soli solimy dopiero na samym końcu tylko dla siebie :)).Gotujemy do momentu aż włoszczyzna będzie miękka.

W tym czasie obieramy fasolkę i gotujemy do miękkości w oddzielnym garnku.

Gdy warzywa z włoszczyzny będą miękkie wyjmujemy je a na ich miejsce wrzucamy podzielonego na małe części kalafiora i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gdy kalafior i ziemniaki będą miękkie do garnka dodajemy ugotowaną wcześniej, pokrojoną w plasterki włoszczyznę oraz rozdrobnioną zieloną fasolkę. Wszystko doprawiamy śmietaną.

Na sam koniec do zupy wrzucamy pokrojony pęczek koperku.

DSC02458

DSC02460

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *