Tarta budyniowa z bakaliowym spodem

Przepis na szybką tartę bez pieczenia. Dzięki bakaliom zawiera wiele składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i cynku a także witaminę E, B2, B6 oraz kwas foliowy. Jest bardzo łatwa i naprawdę smaczna 🙂

Składniki:

Spód:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g suszonych moreli
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • 4 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Wierzch:

  • 2 łyżki syropu klonowego (może być miód)
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie bakalie wraz z wiórkami i kakao blendujemy na gładką masę. Daktyle możemy wcześniej namoczyć 20 min we wrzątku, dzięki temu będę miękkie. Formę do tarty wykładamy masą bakaliową mocno dociskając. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Dwie szklanki mleka wlewamy do garnka i podgrzewamy wraz z syropem klonowym. Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną. Gdy mleko będzie już gorące wlewamy do niego mieszankę z mąką i mieszamy aż do momentu gdy całość zgęstnieje tworząc budyń. Gorącą masę budyniową wylewamy na spód tarty i dekorujemy bananami oraz wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.

DSC02430

DSC02439

Smacznego! 🙂

 

One thought on “Tarta budyniowa z bakaliowym spodem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *