Chrupiąca ryba z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 1 filet z mintaja (lub innej ryby)
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki
  • kilka łyżek bułki tartej
  • łyżka oliwy
  • słodka papryka czerwona
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Filet z ryby kroimy na małe kawałki (szerokość ok 2 cm). Przygotowujemy 3 miski. Do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wlewamy rozmieszane widelcem jajko a do trzeciej bułkę tartą wymieszaną z czerwoną papryką. Każdy kawałek ryby maczamy w mące, jajku a na końcu w bułce.

Blachę do pieczenia wykładamy folią lub papierem i smarujemy łyżką oliwy. Układamy rybę. Pieczemy ok 30 min.

Rybę podałam z pieczonymi ziemniakami i mizerią :)

(Ugotowane ziemniaki pokroiłam na grube plasterki, obtoczyłam w odrobinie oliwy i posypałam słodką papryką oraz oregano. Piekłam do momentu zarumienienia :))

DSC02406

DSC02408

Smacznego! :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *