Gorące kakao

Kakao naturalne ma wiele cennych składników, dlatego warto od czasu do czasu urozmaicić nim dietę dziecka. Niestety „napoje kakaowe” dostępne w sklepach zawierają zaledwie 16,5% kakao. Prawie całą resztę stanowią łatwoprzyswajalne cukry. I to właśnie podajemy dziecku wraz z mlekiem: aromatyzowany cukier zabarwiony kakao.

Dzisiejsze kakao jest zdrową alternatywą! 🙂

Kakao z mojego przepisu zawiera syrop klonowy, który bogaty jest w sole mineralne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, witaminy B2, B5, B6 oraz kwas foliowy. Ma właściwości bakteriobójcze a także jest mniej kaloryczny niż miód czy cukier.

Oprócz syropu klonowego dodałam również daktyle które oprócz sporej dawki potasu zawierają witaminy PP B1, B2 i A, a także żelazo fosfor oraz magnez.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • ok 8 suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • gorzkie kakao

Do garnka wlewamy mleko, wrzucamy przekrojone na pół daktyle i dodajemy łyżeczkę syropu klonowego. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu gdy mleko będzie gorące. Wyjmujemy daktyle i wlewamy do kubka. Wsypujemy łyżeczkę gorzkiego kakao. Dokładnie mieszamy i gotowe 🙂

DSC02391

DSC02392

Smacznego! 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *