Kakao naturalne ma wiele cennych składników, dlatego warto od czasu do czasu urozmaicić nim dietę dziecka. Niestety „napoje kakaowe” dostępne w sklepach zawierają zaledwie 16,5% kakao. Prawie całą resztę stanowią łatwoprzyswajalne cukry. I to właśnie podajemy dziecku wraz z mlekiem: aromatyzowany cukier zabarwiony kakao.
Dzisiejsze kakao jest zdrową alternatywą! 🙂
Kakao z mojego przepisu zawiera syrop klonowy, który bogaty jest w sole mineralne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, witaminy B2, B5, B6 oraz kwas foliowy. Ma właściwości bakteriobójcze a także jest mniej kaloryczny niż miód czy cukier.
Oprócz syropu klonowego dodałam również daktyle które oprócz sporej dawki potasu zawierają witaminy PP B1, B2 i A, a także żelazo fosfor oraz magnez.
Składniki:
- 250 ml mleka
- ok 8 suszonych daktyli
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- gorzkie kakao
Do garnka wlewamy mleko, wrzucamy przekrojone na pół daktyle i dodajemy łyżeczkę syropu klonowego. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu gdy mleko będzie gorące. Wyjmujemy daktyle i wlewamy do kubka. Wsypujemy łyżeczkę gorzkiego kakao. Dokładnie mieszamy i gotowe 🙂
Smacznego! 🙂