Placki z malinami

Składniki:

  • około 12 malin
  • 1/2 łyżki syropu klonowego

 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka

Maliny podgrzewamy w rondelku wraz z syropem klonowym do momentu aż owoce puszczą sok.

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem.

W osobnym naczyniu mieszamy trzepaczką jajka, roztopione mleko i masło. Powstałą masę dodajemy do mąki i całość dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i nakładamy porcję ciasta na placki za pomocą łyżki. Smażymy z każdej strony do zarumienienia. Placki polewamy syropem malinowym 🙂

Z podanego przepisu wyszło mi 9 placków.

Placki możemy przechowywać w lodówce do 3 dni lub w zamrażalniku do miesiąca.

DSC02120

DSC02121

DSC02116

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *