Składniki:
- około 12 malin
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru brązowego
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka
Maliny podgrzewamy w rondelku wraz z syropem klonowym do momentu aż owoce puszczą sok.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem.
W osobnym naczyniu mieszamy trzepaczką jajka, roztopione mleko i masło. Powstałą masę dodajemy do mąki i całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i nakładamy porcję ciasta na placki za pomocą łyżki. Smażymy z każdej strony do zarumienienia. Placki polewamy syropem malinowym 🙂
Z podanego przepisu wyszło mi 9 placków.
Placki możemy przechowywać w lodówce do 3 dni lub w zamrażalniku do miesiąca.
Smacznego!