Dziś pierogowe wariacje 🙂 Oli bardzo smakują, mojemu mężowi też! 🙂 Z podanego przepisu wyszło mi 50 pierogów 🙂
Składniki:
Farsz:
- 0,7 kg ugotowanej dyni
- 50 g płatków migdałowych
- 4 cm startego imbiru
- 2 łyżeczki curry
Ciasto:
- 700 g mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 450 ml gorącej wody
- sól do smaku
Z mąki, jajek i wody wyrabiamy ciasto. Ja swoje ciasto wyrabiałam ok 15 min 🙂 Powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk. Solimy wedle uznania.
Ugotowaną dynię rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy starty imbir, płatki migdałowe i curry. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy dość cienko. Podsypujemy mąką w razie konieczności. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko kładziemy porcję farszu po czym sklejamy formując pieroga. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Gotujemy ok 12 min.
Podajemy posypane lekko pieprzem.
Smacznego!! 🙂
Piękne te pierogi 🙂 Jak tylko przyjdzie mi ochota na lepienie (bo przychodzi falami), to na pewno się skuszę na takie – nigdy nie przechodzę obojętnie obok pierożków 🙂 Ściskam