Orkiszowe pierogi z dynią i płatkami migdałowymi

Dziś pierogowe wariacje 🙂 Oli bardzo smakują, mojemu mężowi też! 🙂 Z podanego przepisu wyszło mi 50 pierogów 🙂

Składniki:

Farsz:

  • 0,7 kg ugotowanej dyni
  • 50 g płatków migdałowych
  • 4 cm startego imbiru
  • 2 łyżeczki curry

Ciasto:

  • 700 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 450 ml gorącej wody
  • sól do smaku

Z mąki, jajek i wody wyrabiamy ciasto. Ja swoje ciasto wyrabiałam ok 15 min 🙂 Powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk. Solimy wedle uznania.

Ugotowaną dynię rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy starty imbir, płatki migdałowe i curry. Wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy dość cienko. Podsypujemy mąką w razie konieczności. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko kładziemy porcję farszu po czym sklejamy formując pieroga. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Gotujemy ok 12 min.

Podajemy posypane lekko pieprzem.

DSC02107

DSC02112

Smacznego!! 🙂

One thought on “Orkiszowe pierogi z dynią i płatkami migdałowymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *