Idealny obiad gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki. Kopytka są miękkie i nadają się dla najmłodszych 🙂
Składniki:
- 300g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- pół szklanki mąki
- 150g twarogu
- 1 łyżka brązowego cukru
Na wierzch:
- ok 10 truskawek
- 1 łyżka twarogu
Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem na gładką masę, dodajemy jajko, twaróg i cukier i ponownie ugniatamy. Do powstałego ciasta dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 4 części i z każdej robimy długi walec. Kroimy po skosie tworząc kopytka 🙂 Wrzucamy je do osolonego wrzątku (w dwóch partiach) z odrobiną oleju. Gotujemy przez 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe kopytka posypujemy twarogiem i polewamy zblendowanymi truskawkami.
smacznego!!