Kopytka z twarogiem i truskawkami

Idealny obiad gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki. Kopytka są miękkie i nadają się dla najmłodszych 🙂

Składniki:

  • 300g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki
  • 150g twarogu
  • 1 łyżka brązowego cukru

Na wierzch:

  •   ok 10 truskawek
  • 1 łyżka twarogu

Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem na gładką masę, dodajemy jajko, twaróg i cukier i ponownie ugniatamy. Do powstałego ciasta  dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 4 części i z każdej robimy długi walec. Kroimy po skosie tworząc kopytka 🙂 Wrzucamy je do osolonego wrzątku (w dwóch partiach) z odrobiną oleju. Gotujemy przez 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe kopytka posypujemy twarogiem i polewamy zblendowanymi truskawkami.

DSC02095

DSC02094

DSC02098

smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *